Als landbouwgewas is peper één van de weinige producten waarvan de prijs al jaren gestaag stijgt. Op de wereldmarkt profiteert vooral Vietnam als nieuwe peperkampioen.
Dat signaleert financieel persbureau Bloomberg in een reportage.
De prijzen van peper genieten al jaren van een gestage stijging. Al acht jaar is de vraag groter dan het aanbod. Zwarte peper levert in de groothandel omgerekend zo’n 7,25 euro per kilo op, terwijl dat tien jaar geleden slechts iets meer dan 1,50 euro per kilo was.
De prijs van witte peper steeg in deze periode nog sterker. Witte peper is volgens brancheorganisatie IPC uit Jakarta zelfs drie keer zo duur geworden in tien jaar tijd.
Een belangrijke achterliggende reden is de toenemende welvaart in Azië: steeds meer Aziaten eten vlees en dat willen ze kruiden met peper. Opvallend hierbij is vooral dat een relatief nieuwe speler de traditionele peperlanden India en Indonesië voorbij is gesneld: Vietnam.
Vietnam grootmacht in peper
Vóór de jaren 1990 produceerde Vietnam niet genoeg peper om aan de binnenlandse vraag te voldoen, zegt directeur Do Ha Nam van de branche-organisatie van Vietnamese peperverbouwers tegenover Bloomberg. Dat is sterk veranderd. In 2013 oogstte Vietnam liefst 122 duizend ton peper. Indonesië en India bleven in dat jaar steken op respectievelijk 63.000 ton en 58.000 ton.
De wereldwijde productie is met 375.800 ton 2013 nauwelijks gestegen in vergelijking met tien jaar eerder. Het aandeel van Vietnam in de mondiale productie van peper is dus fors toegenomen.
Focus op export
De reden dat Vietnam koploper is geworden op de pepermarkt, komt doordat het land een relatief kleine binnenlandse afzetmarkt heeft en zich sterk richt op de export. Vietnam land is erin geslaagd hoge opbrengsten en een hoge productiviteit te realiseren, aldus Greg Estep van Olam, een internationaal specerijenbedrijf dat vanuit Singapore opereert, tegenover Bloomberg.
Door de stijging van de afzet is de luxe van de middenklasse ook voor peperboeren binnen handbereik gekomen, legt de 54-jarige planter Nguyen Van Thanh uit aan het persbureau: "Ik begon hier met lege handen. Met het inkomen uit peper kan ik mijn familie onderhouden, motorfietsen kopen en mijn huis verbouwen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl